Obljetnica stradanja u Borovu naselju

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja nestalima u Borovu naselju u petak je završio komemorativni program kojim su Vukovarcci odali počast ubijenima i poginulima u toj četvrti u kojoj je na današnji dan 1991., nakon ulaska JNA i srpskih paravojnih postrojba, ubijena 51 osoba.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja nestalima u Borovu naselju u petak je završio Borovo selokomemorativni program kojim su Vukovarcci odali počast ubijenima i poginulima u toj četvrti u kojoj je na današnji dan 1991., nakon ulaska JNA i srpskih paravojnih postrojba, ubijena 51 osoba, piše Jutarnji.

"Ovdje smo da odamo počast svima onima koji su ubijeni u Borovu naselju, gdje je otpor bio pružan i na današnji dan 1991. Posljednja skupina branitelja, njih oko 400, neprijatelju se predala tek 20. studenoga. Bio sam ovdje u blizini. Nismo znali što se događa u Vukovaru, ni da su oni ušli u Bolnicu i u Velepromet.

Borili smo se ovdje 19. studenoga kao da je neki drugi dan. Žao mi je što se stalno govori da je Vukovar okupiran 20. studenoga, što nije istina jer se ovdje jedna grupa branitelja odupirala i dalje", rekao je predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić.

Poručio je kako danas moramo gledati naprijed i promijeniti neke stvari u društvu.

"Mladost nam odlazi i tim promjenama moramo napraviti državu po mjeri onih koji su za nju dali živote. Nismo se borili zato da nam pola države ode. Pred nama je još puno posla i promjena koje moramo napraviti svi zajedno", istaknuo je Josić.

Vijencem bačenim u Dunav u Borovu je odana počast braniteljima i civilima ubijenim na obali Dunava i bačenim u rijeku. Procjenjuje se kako je na tom mjestu ubijeno oko stotinu ljudi.

Vijenci su položeni i zapaljene svijeće i na mjestu masovne grobnice na farmi Lovasu, između Borova i Dalja. Iz te su grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba na Vukovar 1991. godine.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.