Uskrsni ponedjeljak

Uskrsni ponedjeljak dan je kršćanske svetkovine. Slavi se dan nakon Uskrsa. U Hrvatskoj i mnogim državama svijeta službeni je blagdan.

Katolici se prisjećaju puta uskrsnulog Isusa u Emaus i njegova prvog susreta s učenicima. Naime, nakon uskrsnuća Emausučenici su Isusa sreli na putu iz Jeruzalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju kruha. Zbog toga se na taj dan mise slave u brojnim svetištima gdje se povezuju hodočašće i odmor.

Vjernici tradicionalno i danas posjećuju rodbinu i prijatelje, a postoji i običaj hodočašćenja u marijanska svetišta.

Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se i bijeli tjedan, prema odjeći koju su u počecima Crkve nosili novokrštenici. Uskrsno vrijeme nastavlja se i traje još 50 dana, do blagdana Duhova.

Sam izvještaj o susretu na putu za selo Emaus, kojeg biblijski arheolozi ne mogu danas točno locirati, prepun je teološke simbolike. Na prvom mjestu, učenici su oni koji su smatrali kako je Isus zemaljski mesija koji će uspostaviti Davidovo kraljevstvo. To je prva teološka poruka – Isusovo mesijanstvo nije političke, nego duhovne naravi, a njegovo kraljevstvo ne sastoji se u obnovi izraelske države i svrgavanju rimske vlasti, nego u promjeni, odnosno obraćenju srca. Druga teološka poruka je da su se u Isusu iz Nazareta ispunila Pisma o Božjem obećanju spasitelja, a treća je važnost Euharistije koju ovaj tekst ističe za prvu kršćansku zajednicu, ali i za cjelokupnu Crkvu – prepoznaše ga u lomljenju kruha.

"Što je Uskrsni ponedjeljak? To je trenutak kad je Bog blizu, kad hoda za nama da nas stigne na bijegu od života, kad ti prilazi iza leđa da ga jedva primijetiš, kad te nađe umorna na jastuku, teška za stolom bez teka i volje za jelom, kad te prihvati za ruku razočarana, zagleda ti se u oči i zove da se vratiš" - pisao je svojedobno pokojni Tomislav Ivančić.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.