Sporazum EU-a i Velike Britanije

Vijeće EU-a odobrilo je sporazum o trgovini i suradnji s Velikom Britanijom te sporazum o sigurnosti informacija čime se završava postupak ratifikacije tih dokumenata.

Vijeće EU-a odobrilo je sporazum o trgovini i suradnji s Velikom Britanijom te sporazum o sigurnosti informacija čime VB EUse završava postupak ratifikacije tih dokumenata.

Prije dva dana sporazum o trgovini i suradnji potvrdio je i Europski parlament i sada su s odlukom Vijeća stekli uvjeti za njegovo stupanje na snagu 1. svibnja.

Danas otvaramo novo poglavlje u našim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom. Zaključivanje sporazuma o trgovini i suradnji dat će pravnu sigurnost novim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine u interesu građana i poduzeća s obje strane kanala, izjavila je u ime Vijeća, portugalska državna tajnica za europske poslove Ana Paula Zacarias.

Sporazum o trgovini i suradnji postignut je 24. prosinca prošle godine, a privremeno se početo primjenjivati od 1. siječnja ove godine.

Ratifikacija ovoga sporazuma završni je čin postupka započetog u lipnju 2016. kada su britanski građani tijesnom većinom glasali na referendumu za izlazak iz EU-a. Pregovori o razdruživanju trajali su četiri godine, piše HRT.

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.