Za predsjedničkim kandidatom Škorom prašina se diže...

Dovoljno je imati u rukama „specijalno izdanje“ Večernjeg lista na Dan državnosti da bi se Škoromoglo zaključiti kako je u sezoni kiselih krastavaca, kraće KIS/KRAS, medijima sjekira pala u med. Specijalno izdanje s, na naslovnici nadnaslovom da je „Škoro podijelio HDZ i padaju teške optužbe“, te naslovom: “ŠKORO JE OPASAN, ZA NJEGA RADI DIO DESNOG HDZ-a“. Ovaj naslov u, ponavljamo – specijalnom izdanju, dovoljno je SloganPromidžbeni slogan, kada bi ga bilo, glasio bi – u jednom danu dva Večernjaka. Zbog Škore! Zaslužuje li Škorina kandidatura toliki medijski potres? Vjerojatno da, ako su tako odlučili Večernjakovi nakladnički magovi. Jedan je sigurno kupljen. Moj. Ostalima stoji na raspolaganju – od kioska nadalje....intrigirajući za konstataciju da je Škorina kandidatura već uzvitlala prašinu u našem i medijskom i političkom, ali i čitateljskom ozračju. Daljnje vitlanje prašine slijedi. Koga zanima neka kupi Večernjak, uz obično izdanje - dvobroj od ponedjeljka. Promidžbeni slogan, kada bi ga bilo, glasio bi – u jednom danu dva Večernjaka. Zbog Škore! Zaslužuje li Škorina kandidatura toliki medijski potres? Vjerojatno da, ako su tako odlučili Večernjakovi nakladnički magovi. Jedan je sigurno kupljen. Moj. Ostalima stoji na raspolaganju – od kioska nadalje....

Večernjakovi „teškaši “ na šutu

Kandidat dr. Miroslav Škoro, relativno je, ocjenjujemo, dobro prošao u medijskom „ringu“ gdje su ga dohvatila dva Večernjakova „teškaša“. Jedan je u svojoj Analizi naglasio da je Škorin progream za Pantovčak nastao u Škoroustavnopravnoj radionici. Izrazivši pritom iznenađenje da je Škorinom objavom programa, pravno-politički zaokružene cjeline, koja je nastala u nekoj ozbiljnoj pravnoj radionici. Naglašeno je da traži savez s narodom i oslanja se na frustrirane birače, koji su uzalud potpisivali referendume i koji, kako su pokazali europski izbori traže lidera.

Drugi „teškaš“ je u svojoj kolumni, a u kolumnama se i inače izražavaju vlastiti stavovi, in medias „tres“ ispalio direkt – Škoro želi biti novi Tuđman, ali nema šanse protiv sadašnje predsjednice i Milanovića. Ipak priznaje da je Škoro u svojem obraćanju, mislimo na You Tube-u, koje autor ovih redaka još nije pogledao, sve navedene problema lijepo oblikovao u svojem istupu, koji je ispao gospodski, decentan, pa čak i intelektualan, kada se gledaju knjige u njegovoj pozadini. Naglašava dalje da je sve pomno isplanirano, plus njegov izborigovor, dikcija, samo još da je malo zapjevao. Navodimo još i ocjenu da je Škoro to jako pametno zapakirao. Naša ocjena je da malo izrugivanje, ili moguće veće izrugivanje kolumnisza nije narušilo ipak iskustvo i dobar ukus prema čitateljima. Za nas je bilo razumljivo.

Naravno da su Večernjakovi „teškaši“ najviše raznovrsnih udaraca iz svojeg repertoara uputili na ustavne promjene koje predlaže dr. Škoro. Kako je počelo na tomu će se lomiti koplja u kampanji i otuda polaze sve strelice kojih će biti na klaftre. Stoga spominjemo i stav profesora Ustavnog prava koji je u svojem FB postu napisao da kandidati općenito ne poznaju Ustav. Stoga smo i na Fejsu odgovorili, a i ovdje ponavljamo da bi za kandidate, ali i ostale zainteresirane iz medija, politike i ostalih branša trebalo organizirati tečaj o Ustavu i njegovu sadržaju uz angažiranje prof. Željka Pervana i njegove Večernje, za ovu prigodu ustavne, škole, i njegovih sada već vjerojatno doktoranata pred mirovinu po dosjelosti (usucapio) ili barem kurs. Kursistima bi to pomoglo. Pripominjemo i da je u Večernjaku PR stručnjakinja Škorino izlaganje ocijenila: „Nastup mu je bio fantastičan, ovo je dosad najozbiljnija kandidatura“. Nedostajao je samo stručnjak za „govor tijela“ i mimiku... i njegovo mišljenje

Dr. ekonomskih znanosti predstavljen kao glazbenik i kompozitor

Pogled unatrag. Prošle nedjelje ujutro na Radio Sljemenu u 6,10 sati čulo se da je Miroslav Škoro, glazbenik i MVPNajavljuju li kandidature, pa i na izneseni način neku naznaku nekakve promjene? Čini nam se sada da ne. Zašto? Svi kandidati, ako to i postanu, mislimo na one koji još nisu postali i službeni, pa i gospodin Škoro, potječu iz iste sredine. Iz Ministarstva vanjskih poslova. Prigodom predstavljanja, naime, nije spomenuto da je gospodin Škoro također radio i na dužnosti u sklopu resora tog Ministarstva, kao konzul, Ipak puno kraće neko sadašnja predsjednica i bivši predsjednik Vlade, na diplomatskim dužnostima. Iznimka je bivši sudac, koji vanjskopolitičku praksu nema.skladatelj, najavio svoju kandidaturu za Predsjednika Republike. Ni riječi o tomu da je gospodin Škoro doktor ekonomskih znanosti. Samo glazbenik i skladatelj! Od naših medija, u ovom slučaju Hrvatskog radija, teško bi se očekivalo da će predstaviti kandidatovu školsku spremu, jer akademskim stupnjem odskače od ostalih. Kao uostalom Škoroni ostale pretendente, koji doktorski stupanj obrazovanja nemaju, ali zato imaju stupanj i status političara, ili nešto treće.

Za sada su to, čini se, sadašnja predsjednica Republike na toj dužnosti, što je statusno pitanje za najavu. Bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske kao kandidat ima zvanje političara, a možda i bude pronađeno nešto drugo. I bivši sudac vjerojatno će, kao kandidat, biti predstavljen upravo kao bivši sudac. Ima li i doktorski stupanj ne znamo. Ostali pretendenti i aspiranti također se ne predstavljaju sa svojom razinom školske spreme. Ako mediji budu dosljedni. Vidjet će se.

Predsjedničke kandidature i mediji

Ovo je najava početka ozbiljnijih političkih, medijskih, ali i navijačkih igara pa treba i pripaziti i na nejednakost u tretmanu. Ovisno o provenijenciji medija. Naime za nedjeljnu najavu Škoro je predstavljen u, za našu razinu ozbiljnosti shvaćanja, samo kao glazbenik i skladatelj. Naša razina je ipak različita u odnosu na Sloveniju ili Ukrajina gdje je, izgleda, normalnije da su za predsjednika izabrani estradni umjetnici. No, moguće je i da se varamo.

Vratimo se doma. Najavljuju li kandidature, pa i na izneseni način neku naznaku nekakve promjene? Čini nam se sada da ne. Zašto? Svi kandidati, ako to i postanu, mislimo na one koji još nisu postali i službeni, pa i gospodin Škoro, potječu iz iste sredine. Iz Ministarstva vanjskih poslova. Prigodom predstavljanja, naime, nije spomenuto da je gospodin Škoro također radio i na dužnosti u sklopu resora tog Ministarstva, kao konzul, Ipak puno kraće neko sadašnja predsjednica i bivši predsjednik Vlade, na diplomatskim dužnostima. Iznimka je bivši sudac, koji vanjskopolitičku praksu nema. Što želimo time reći?

Državu vode diplomati?

Ne možemo ne reći da se radi o dužnosnicima koji su obnašali različite diplomatske dužnosti. Obnašanje diplomatskih dužnosti je predstavljanje države i njezinog habitusa u inozemstvu pod hijerarhijskom ingerencijom, u hijerarhijskom mvpodnosu Ministarstva vanjskih poslova, a ministarstvo je u sastavu Vlade RH, s time da je danas ministrica vanjskih poslova istodobno, zbog važnosti poslova, i potpredsjednica Vlade. Svi su pod ingerencijom predsjednika Vlade RH. I predsjednika/predsjednice Republike. I današnji predsjednik Vlade sam je također iz redova resora vanjskih poslova. Ministarstva o kojem je riječ. Predstavljajući Hrvatsku i u EU. I bivši predsjednik Vlade, sada kandidat, je također prakticirao rad u sklopu tog ministarstva... To implicira da se, općenito gledajući, ne radi o samostalnim kreativnim osobama glede opće politike Republike Hrvatske, nego provoditeljima i izvršenju zadataka. Naravno da je dosadašnji praktični rad nekih omogućio u nekim stvarima napredak prema osamostaljivanju djelovanja u izvršavanju zadataka za one koji su bili u prigodi raditi i djelovati na taj način. Pitanje je koliko je to državnički status i habitus.

O tomu čitamo i gledamo u medijima. Mentalitetu podređenosti, ali i lagodnosti takvog djelovanja, nije se lako oduprijeti, a još se teže u takvim uvjetima osloboditi i kreativno djelovati. Glede mudrosti – neka djeca uče – kod nekih je, moguće, to uspjelo uz odgovarajuću cijenu, koju nitko ne zna. Ali se vjerojatno osjeća, ako se na to obrati pozornost. To je postalo vidljivije i kroz nedavno pokazano zanimanje vrha EU za dva naša istaknuta predsjednika, i RazdobljeNalazimo se u vrlo zanimljivom razdoblju pred preuzimanje predsjedanja EU od strane Republike Hrvatske. Predsjedavanjem tom EU „težinom“, koja će nas uglavnom sa sjevera pritiskati kroz šest mjeseci, koliko će trajati naše vođenje te zajednice država, u stanovništvu koje sudjelujemo s otprilike jedan posto. Jel' bu rezultat – mali ptič, vel'ki krič, doživjet ćemo, Uglavnom, ali i u sitnicama... Nadamo se – i preživjeti...Vlade i Republike, za neku funkciju u vladajućim strukturama EU. Da bi se vidjelo učinak takvih iznenadnih i iznenađujućih aktivnosti treba pričekati još nekoliko dana.

EU potrebna iskustva iz raspada složene države?

Sigurno je da bi takve promjene na domaćoj sceni izazvale potres, jer bi odlazak premijera tražio rješavanje problema i u Vladi i u vladajućoj stranci i njezinoj koaliciji. Odlazak Predsjednice značio bi njezino odustajanje od kandidature za EUnovi domaći predsjednički mandat. I odlazak jakog predsjedničkog kandidata još uvijek jake stranke. Uz traženje i nalaženje novog. No, o tomu kada se stvar izvrti i dogodi.

I, na karaju, pokušaj nekonvencionalnog odgovora na pitanje otkud toliko zanimanje EU za naše kadrove glede vodećih mjesta u EU? Ocjena je da se EU nalazi pred važnim odgovorima na izazove o sudbini i razvoju te zajednice država s više izraženih trendova, kako u željama, ali i promjeni odnose snaga nakon nedavnih izbora u čemu je glede centrifugalnih i centripetalnih tendencija zanimljivo znanje, „potkovanost“ i iskustvo iz procesa i tijeka, kao i uzroka raspada bivše i bivših, složene države, gdje je u našem slučaju u jednom dijelu vođen osloboditeljski Domovinske rat, uz velika razaranja i žrtve. Rat koji se pokušava nasilnom propagandom „krstiti“ sadržajem kako komu odgovara, Jedan dio bivših republika iz okvira bivše zajedničke države oslobođen je bez razarajućeg rata. Za većinu članica EU ta zbivanja su enigmatična, a malo se i govori o iskustvima europskih država koje su ili samostalno, ili u sklopu EU, na neki način sudjelovale u tim zbivanjima. I kroz NATO. Osim humanitarnim.

Nalazimo se u vrlo zanimljivom razdoblju pred preuzimanje predsjedanja EU od strane Republike Hrvatske. Predsjedavanjem tom EU „težinom“, koja će nas uglavnom sa sjevera pritiskati kroz šest mjeseci, koliko će trajati naše vođenje te zajednice država, u stanovništvu koje sudjelujemo s otprilike jedan posto. Jel' bu rezultat – mali ptič, vel'ki krič, doživjet ćemo, Uglavnom, ali i u sitnicama... Nadamo se – i preživjeti...

DRAN

 

Uto, 3-08-2021, 07:25:23

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.