„Svjetionik na kraju svijeta“

Uz statistički vremenski plus/minus postotak danas u podne (18. 04.) je u vrijeme pucnja zagrebačkog topa s Griča, u Zagrebu, u Društvu hrvatskih književnika predstavljena nova knjiga probranih pjesama i priča Vinka Buja „SVJETIONIK NA KRAJU SVIJETA“. Usred Zagreba je na Jelačić placu je izronio Hvar i Hvarani, nama poznati kao najsunčaniji jadranski otok i njegovi pučani, predstavljen od strane pisca kao tajanstvena zemlja nastanjena punokrvnim ljudima sa svim ljudskim osobinama koji žive svoj život bez obzira na turističku otvorenost. Pitanje je koliko o svemu što je kroz priče i pjesme predstavio autor na temelju svoje ljubavi prema Otoku znaju sami Hvarani, a ostali sigurno ne znaju, pa će im nova knjiga otvoriti pogled i na najskrovitija mjesta, i na otoku, i u dušama i srcima ljudi s Hvara, Sve je napisano kao hvarska saga o Hvaranima. Ljudima s Hvara. Najljepšeg, kako Buj voli reći, najljepšem otoku mora Jadranskoga“.

Buj1

Jer, autor je Hvaranin, bio i ostao. Bez obzira što je rano otišao s Hvara, školovao se, proputovao svijet. Danas živi u Zagrebu, ali i na relaciji Zagreb – Split, i naravno Hvar. Rođen je u Jelsi., na Hvaru.

bujx

buj3

Vinka Buja i njegovu knjigu „SVJETIONIK NA KRAJU SVIJETA“ predstavili su promotorica Lada Žigo Španić, Nada Rapp je govorila o sadržaju knjige, a Marija Buj Hartli, čitala pjesme. Sam autor pročitao je svoje dvije pjesme iz sadržaja knjige, od kojih smo izdvojili potresnu pjesmu „Smrt junaka Blaga Zadra“ za koju je pisac naglasio da ima na interenetu nešto više od 2,2 milijuna pregleda.

buj4

Na predstavljanju knjige praizvedena je, prvi puta u javnosti i Bujeva pjesma „HIMNA OTOKA HVARA“. Na glazbu autora Branka Ovčarića otpjevao ju je Andro Bojanić, član Zbora HRT.

buj5

Uspjela izlaganja i čitanja tekstova i pjesama prekidana su pljeskom, tako da je promocija imala svoju unutrašnju dinamiku i zanimljivost, držeći pozornost nazočnih na visokoj razini.

buj6

Ne možemo ne reći da je, inače u okružju kratkih informatičkih tekstova, dužine jednog scrola (jednostavno rečeno petnaestak redaka tipkanog teksta) jedan podnevni sat proveden u slušanju danas nekonvencionalnih, ali zanimljivih i dinamičnih, punih nostalgičnog humora, ali i opuštajućih, knjiških priča i pjesama. I prvi puta Hvarske himne. Vino Buj to potkrepljuje izrekom: „Svijet je jedna knjiga i svaki korak koji učinimo otvara u nama jednu novu stranu. Što zna onaj koji je pročitao samo jednu?“, citirajući Alfonsea de Lamartina.

buj7

Na kraju, ovog kratkog izvješća predstavljamo pisca. Prof. dr. Vinko Buj je akademik, član HAZU, član Društva hrvatskih književnika, sveučilišni profesor u mirovini, autor brojnih knjiga, koje su bile izložene i prigodom promocije.

Antun Drndelić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.