Krije li šifra „301 do 306“ unaprijed pripremljenu Ovčaru za Šibenik i dalmatinske gradove?

Već neko vrijeme su nam na internetskom servisu YouTube dostupni audio-prilozi u kojima su sačuvani tonski zapisi razgovora vođenih 6. i 7. listopada 1991. između generala JNA, Ratka Mladića, tadašnjeg zapovjednika Kninskog korpusa, i njegovih kolega oficira s kojima je vodio boj za „oslobođenje“ Dalmacije ili ih je, pak, zaglavljene u vojarnama, pokušavao izvući iz okruženja hrvatskih snaga. ratko mladicJedan od tih naslovljen je prilično ilustrativno: „Ratko Mladić u napadu na Zadar - Neka se predaju ili ćemo pobiti sve“. Već sam naslov odražava meritum stvari i čitatelju ne ostavlja prevelike dvojbe kakvu vrstu dijaloga i verbalne kulture može očekivati po pokretanju datoteke. Radi se o polusatnoj snimci nekoliko razgovora koje je za vlastite dokumentarne potrebe snimio sam Mladić, kako bi iz njih naknadno izradio izvješća, a koje je vodio s nadređenim generalom Blagojem Adžićem, načelnikom Generalštaba, kao i oficirima JNA u Zadru (Momčilo Perišić, Trpko Zdravkovski) i Šibeniku (Momčilo Milosav).

Zapisi su od izvanredne važnosti jer nam sa stajališta najvažnijih aktera dočaravaju stanje u redovima JNA u sjevernoj Dalmaciji početkom listopada 1991, u sklopu napadnih operacija prema Zadru i Šibeniku. Tako iz njih doznajemo da je Momčilo Perišić u prilično konfuznom stanju, okružen u zadarskim vojarnama gdje ne zna „tko puca i na koga puca“, i u ljutnji Mladiću obećava da će si po završetku borbi u Zadru i uspješnoj evakuaciji iz grada priskrbiti egzekutore za one oficire koji su ga usosili i doveli u pogibelj. Doznajemo, primjerice, da lokalno stanovništvo oko Gospića posjeduje oklopne transportere i tenkove. Uz dozu sarkazma mogli bismo zaključiti da su ih najvjerojatnije koristili za izvlačenje drva iz šume i sezonske poljoprivredne radove. Saznajemo i ciljeve u Zadru i okolici, koje je Mladić izdiktirao zapovjednicima brodova JRM koji su patrolirali zadarskim kanalom i otvarali vatru u koordinaciji sa zrakoplovstvom i pješačkim trupama JNA. Među spomenutim ciljevima oko Zadra navedeni su i oni neupitne civilne naravi: hotel Kolovare, luka Sukošan, turistički kamp u sv. Filipu i Jakovu (u kojemu su 1991. bili smješteni prognanici iz okolice, sic!). Sve to iz Mladićevih usta, crno na bijelo.

Apokaliptični Mladić o urbanocidu i genocidu

Pored svega već poznatoga o liku i djelu Ratka Mladića, naglašavati anticivilizacijski mentalni sklop dotičnog oficira je ovom prilikom suvišno, a svoju potvrdu ta dijabolična ličnost doživljava i kroz suđenje na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu. Međutim, ono što iz tog audio priloga ledi krv u žilama na pomisao „što bi bilo da su uspjeli?“ je dio razgovora Mladića s potpukovnikom Milosavom, tada raspoređenim u Šibeniku, vođenog 7. listopada u 8 sati ujutro. mladic karadzicU tom segmentu zapisa, među ostalim, čujemo kako Mladić potiče na ustrajno držanje i ohrabruje Milosava kroz obećavanje maksimalne pomoći i skoro izvlačenje iz nepovoljne pozicije. Naime, u sklopu rješavanja pozicije JNA zaglavljene u Zadru razmatrala se i evakuacija šibenskih garnizona, te je Mladić očekivao da će hrvatska strana na nadolazećim pregovorima tog dana prihvatiti njegove uvjete i omogućiti nesmetano evakuiranje snaga i tehnike iz šibenskog područja. Situaciju sa vojarnama u Zadru i Šibeniku pojašnjava Milosavu sljedećim riječima, citiram:

„Mi smo okružili Zadar potpuno sa sve četiri strane, mornarica dejstvuje s mora, avijacija iz vazduha, mi sa kopna. Izveli smo uspešno operaciju i ušli u grad. Jedino im je preostalo da se predaju u potpunosti i da puste i Šibenik, i Zadar i Split. Ukoliko to ne pristanu i ne urade kako im mi diktiramo, nastavljamo operacije dalje. Uništenje Zadra i onda uništenje ostalih gradova. A to mi možemo. Potpuno je u našim rukama Maslenički most, tukli smo Paški most i možemo ga srušiti svakog momenta ali nećemo. Pred Gospićem smo. Možemo da zauzmemo i Gospić, čekamo rasplet situacije kod Zadra. Perućku branu smo uzeli pod svoje ruke ima 15 dana, minirali je sa 1780kg eksploziva. Samo čekam da dignem fitilj! Ukoliko ne puste Šibenik i Zadar to će im biti potapanje!“

Sve što je starije od 10 godina i mlađe od 75 godina stradat će...

Suočeni sa beskrupuloznošću luđaka spremnog na sve i pod svaku cijenu, Hrvati su ipak dopustili evakuaciju protivničke strane, kako je to nešto ranije odrađeno u Sinju, također pod Mladićevom paskom. Retoriku totalnog uništenja i primitivnog ratovanja do vrhunca dovode sljedeći navodi iz istog razgovora, koji dodatno potvrđuju zločinački karakter njegovih namjera kakve su u suprotnosti sa svim uzusima ratnog prava i običaja, i prelaze granice racionalnog razmišljanja. Citiramo u izvornom obliku:

Mladić: Je li živ Vuka 301?
Milosav: Jeste, jeste.
Mladić: Vukušić?
Milosav: Jeste
Mladić: Ako imaš reci mu do kraja će se sa mnom razračunati. Poslaću mu pozdrave. Neka postupi kao onaj u Sinju inače ono što je meni pretio desiće se njemu.
Milosav: Preti on i svima.
Mladić: Neka, neka, doću ja po njih. Reci njemu i onome Jurasu i ostalima. Neće ništa da ode iz Dalmacije sem dece ispod 10 godina ako ovako nastave.
Milosav: To sam ja reko. Ako mi ovde nastradamo, ima tu njih, od 301 do 306, i oni ovde, oni moraju da plate.
Mladić: Slušaj, Milosave, ne od 301 do 306, sve što je starije od 10 godina i mlađe od 75 godina stradaće u Šibeniku i nijednu kuću ostaviti nećemo ukoliko ne završe posao kao što je Sinj.

U tom izljevu barbarizma, gdje se školovani JNA oficiri olako solidariziraju oko postupaka prikladnijih tatarskoj srednjovjekovnoj taktici „spaljene zemlje“ otkrivajući pravo anti-humanističko lice ispod četrdeset godina taložene patine nominalnog „bratstva i jedinstva“ i „očuvanja skladne multinacionalne Jugoslavije“, osobitu pozornost privlači šifra „301 do 306“. mladic2

Što je ili tko je „301 do 306“? Čemu ili komu to Milosav i Mladić spremaju najstroži mogući sud? U hrvatskom medijskom prostoru, na žalost, nema spomena ovim snimkama, a kamoli da bi netko problematizirao sadržaj tih razgovora i pokušavao prokljuviti o čemu je riječ i što se krije iza tih nekoliko rečenica. Spomenutih navoda se tek usputno dotaknuo Haaški sud, u raspravama u slučaju Mladić, gdje je ukratko konstatirano da se najvjerojatnije radi o geografskim odrednicama s obzirom da su brojevi u igri. Dakle, pretpostavka! No, kako se Haag bavio Srebrenicom i Mladićevim grijesima u uniformi Vojske Republike Srpske, aljkavo prelaženje preko Mladićeva djela za njegove jugoslavensko-socijalističke faze u Dalmaciji iz 1991. je na neki način i razumljivo. Pa su i takva objašnjenja mogla proći bez ikakve detaljnije elaboracije i zadovoljiti trenutne potrebe haaških eksperata.

Ponavljanje „konačnog obračuna s narodnim neprijateljem“?

Međutim, budući da je kontekstualizirana kroz razgovor koji pršti namjerom odmazde, i korištena u izjavama „je li živ onaj 301 Vuka?“ i „ne samo 301 do 306 nego sve starije od 10 i mlađe od 75“, imamo određeno uporište da tu sintagmu „301 do 306“ sagledavamo kao nešto što nema geografsko-kartografske konotacije, već nešto što je prvenstveno vezano uz osobe ili određene grupacije stanovništva. Dakle, uz žive ljude, ne kote, rijeke i mostove! Čak štoviše, iz razgovora je očigledno da i Mladićev sugovornik, oficir u Šibeniku, savršeno dobro zna o čemu je riječ, jer i sam barata tim pojmom i prvi ga uvodi u igru kada kaže: „Ako mi ovde nastradamo, ima tu njih, od 301 do 306, i oni ovde, oni moraju da plate“. Dakle, oni neki „tu“ su „301 do 306“ i moraju platiti cijenu. Kote moraju platiti? Mjesta? Rijeke? Hmm..

Uz nedovoljno poznavanje vojne terminologije, dozvoljavamo mogućnost da se ipak radi o geografiji na neki način. Bilo bi svakako vrlo korisno da se jednog dana na ekspertnoj razini do potankosti rasvijetli pozadina tog vrlo zanimljivog dijaloga, i da se otklone sumnje nas kritičnih sumnjičavaca kako se ipak možda radi o nečemu što nije vezano uz karte i upućuje na postojanje određenih unaprijed definiranih „razreda“ u koje su od strane vodstva JNA svrstane određene skupine ljudi. mladic haagNota bene, Mladićev „301 Vuka“ je Nikola Vukušić, tadašnji načelnik policije u Šibeniku. Zašto je u internoj komunikaciji šefu neprijateljske policije, na tom dijelu ratišta, pridružena oznaka 301? I zašto on kao takav pripada oznaci koja je numerički baš prva u tom nizu od „301 do 306“? Upućuje li to možda na određene popise za likvidaciju, za koje bi znao i Mladiću nadređeni Adžić, ako već znade podređeni Milosav? Ako je vojska tadašnje SFRJ, odnosno njezin sigurnosni aparat kroz usustavljenu proceduru pripremio popise za fizičko eliminiranje „narodnih neprijatelja“, te na taj način onaj ostvareni KOS-ov recept s Ovčare već gotovo dva mjeseca prije imao u ladicama za Šibenik, Zadar, pa i Split i druge dalmatinske gradove, tada možemo govoriti o zločinačkom pothvatu bez presedana, koji je institucionaliziran, planiran i sveobuhvatan. Možemo govoriti o pripremljenim Ovčarama za svaki pojedini veći grad u Hrvatskoj. U tom slučaju JNA gubi sva obilježja vojne snage koja vodi konvencionalni rat i pretvara se prvenstveno u zločinački politički aparat koji pod egidom službenog titoizma i integralnog jugoslavenstva provodi suzbijanje „kontrarevolucije“ na isti onaj način kakvoga je demonstrirala Jugoslavenska armija u proljeće 1945. kroz svoje tajne operacije „konačnog obračuna s neprijateljem“. Nažalost, Mladić u Haagu nije ni okrznut krimenom iz Dalmacije. Sudi mu se za BiH, i tako će najvjerojatnije i ostati. Slijedom toga, teško je očekivati da će šira javnost ikada doznati, i da će to biti potkrijepljeno sudskim pravorijekom, kakve su planove imali u vrhuški JNA u slučaju da su Mladićevi planovi ovladavanja dalmatinskom obalom pošle za rukom. A čega je Mladić bio tek jedan kotačić – onaj između stanovitog Milosava i stanovitog Adžića.

Tomislav Ražnjević

 

Ned, 28-02-2021, 08:29:41

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.