Procjene izbornih rezultata i moguće postizborne kombinacije

Prema grubim procjenama, da su danas parlamentarni izbori prema trenutno važećem izbornom zakonu, koalicija predvođena HDZ-om bi ostvarila oko 58 SavezČak i kad bi Savez ostvario 12 mandata, nedostaju još 3 koja bi se morali namaknuti od manjina, Laburista, ili Bandića. Osim što bi ovo bila jako nestabilna Vlada zbog samog broja stranaka u njoj, pitanje je može li trenutno vodstvo HDZ-a ostvariti dogovor sa Savezom s obzirom da su dvije najprepoznatljivije stranke Saveza (HDSSB i Hrvatska Zora) nastale zbog sukoba s vodstvom HDZ-a.zastupničkih mjesta, a koalicija predvođena SDP-om oko 40. Sasvim očekivano, prema svim anketama iznenađenje bi trebao biti Orah, s gotovo
16 zastupničkih mjesta, a Savez za Hrvatsku bi mogao ostvariti 9 ili 10 mandata.

Manjinama je osigurano 8, a dijaspori 3 mandata. Preostalih 9 je teško procijeniti kome bi pripalo, jer ni jedna stranka ne prelazi izborni prag na razini Hrvatske. Laburisti možda osvoje 2-3 mandata, a možda ni jedan, slično kao i Bandićeva nezavisna lista. Na koncu, moglo bi se dogoditi da, prvenstveno zbog HDSSB-a koji je unatoč padu popularnosti još uvijek lokalno iznimno prepoznatljiv, još koji mandat pripadne Savezu.

U ovakvom scenariju HDZ-ovoj koaliciji, zajedno s dijasporom pripada 61 zastupničko mjesto, no nedostaje 15 za osiguravanje većine. Jedna opcija je Orah. Usprkos tome što bi mnogi glasači koalicije predvođene HDZ-om mogli negodovati zbog ovakve koalicije, najviše bi mogle ispaštati male stranke u koaliciji s HDZ-om. Velike obično nije briga za male, a s obzirom na nedostatak sukoba na relaciji HDZ-Orah, ovo je još uvijek otvorena opcija.

Druga opcija je Savez. Čak i kad bi Savez ostvario 12 mandata, nedostaju još 3 koja bi se morali namaknuti od manjina, Laburista, ili Bandića. Osim što bi ovo bila jako nestabilna Vlada zbog samog broja stranaka u njoj, pitanje je može li trenutno vodstvo HDZ-a ostvariti dogovor sa Savezom s obzirom da su dvije najprepoznatljivije stranke Saveza (HDSSB i Hrvatska Zora) nastale zbog sukoba s vodstvom HDZ-a.

Moguća koalicija s Hrastom

Treća opcija je razbijanje Saveza na način da se sklopi koalicija samo sa dijelom stranaka iz Saveza. Ovdje je preferirana opcija razbijanje Saveza prije parlamentarnih izbora, tako da HrastNajveći dobitak HDZ-u bi bio koalicija sa Hrastom koji unatoč tome što nije lokalna sila poput IDS-a ili HDSSB-a, u nekoliko izbornih jedinica je na rubu prolaza, te se tu najviše glasova raspršuje ili okrupnjava. Dogovor u kojemu HDZ dobiva recimo 6 ili 7 dodatnih mandata, a nudi Hrastu 5 bi obje stranke mogle smatrati dobitkom, stoga se dogovor može smatrati izglednim - ali još uvijek zahtjeva dodatno koaliranje.se glasovi usitne i po D'Hondtu većinom preliju HDZ-ovoj koaliciji, zajedno sa glasovima stranaka koje uđu u HDZ-ovu koaliciju. U teoriji igara ova dilema je poznata kao zatvorenikova dilema, jer najviše profitira onaj koji prvi izađe iz dogovora (pardon, Saveza).

Ukoliko je sukob na relaciji HDSSB-HDZ i Zora-HDZ stvaran, HDZ može pokušati ostvariti dogovor s ostalim strankama Saveza. Najveći dobitak HDZ-u bi bio koalicija sa Hrastom koji unatoč tome što nije lokalna sila poput IDS-a ili HDSSB-a, u nekoliko izbornih jedinica je na rubu prolaza, te se tu najviše glasova raspršuje ili okrupnjava. Dogovor u kojemu HDZ dobiva recimo 6 ili 7 dodatnih mandata, a nudi Hrastu 5 bi obje stranke mogle smatrati dobitkom, stoga se dogovor može smatrati izglednim - ali još uvijek zahtjeva dodatno koaliranje. Zbog toga HDZ i njegovi koalicijski partneri moraju biti spremni na dodatno koaliranje, od kojih je opcija malo.

Četvrta opcija je koalicija SDP-a (Kukuriku) i Oraha, koja bi imala oko 56 zastupničkih mjesta. Ova opcija realno može doći na vlast jedino ukoliko se dogovori sa Savezom ili HDZ-om, jer je malo vjerojatno da će uspjeti okupiti sve preostale zastupnike čak i ako smijeni predsjednika kao što zahtjeva gospođa Holy. Ipak, ukoliko dođe o razbijanja Saveza i SDP može računati na koji mandat više zbog D'Hondta, no pitanje je hoće li mu to dati veće šanse za sastavljanje Vlade s obzirom da će HDZ-ova koalicija idalje imati većinu. Ipak, pri tome ne smijemo zaboraviti da Predsjednik Republike imenuje mandatara.

Peta opcija

To nas dovodi o pete opcije, koja se uporno zanemaruje. A ona je: dobivanje predsjedničkih izbora. Naime, smjenom Predsjednika koji podržava Vladu koja posrče 11 kvartala za redom (a ima i drugih propusta [1]) može se ozbiljno narušiti dominacija SDP-a, te čak sazvati Vladu i pozvati je na odgovornost i promjene. Takav pristup katapultirao bi stranku iz koje bi došao budući predsjednik. Uz to, ukoliko Josipović više ne bi bio na tako utjecajnom položaju Orah bi izgubio mecenu [2], te vrlo brzo završio slično kao i Nacionalni forum o kojem se više ništa ne čuje. To bi otvorilo mnogo mandata koje SDP i sateliti ni na koji način ne mogu privući. Dio glasova bi možda pokupili Laburisti, no vjerujem kako će i oni bježati od ljevice nakon ovakve lijeve Vlade.

Stoga posebno treba pripaziti na projenu strategije Laburista, jer njihovo lagano skretanje desno moglo bi im biti od velike koristi ukoliko dođe do scenarija razbijanja Saveza - čime bi mogli ostati jedina parlamentarno prisutna "treća opcija" te tako prikupiti onaj dio glasača KitarovićŽelim vjerovati da je gospođa Grabar-Kitarović izbor HDZ-a zato što je procijenjeno da ona ima bolje šanse protiv Josipovića no gospodin Steir, akademik Reiner ili netko treći, a ne zbog toga da bi jedan snažni ženski lik potamnio jedinstvenost i prepoznatljivost drugog sjajnog ženskog lika koji se mogao pojaviti na predsjedničkoj pozornici - Željke Markić.razočaranih u obje velike koalicije.

Želio bih vjerovati da su vjerovanje u pouzdanost anketa i dileme koje proizlaze iz teškog osiguravanja većine u Saboru razlozi zbog kojih HDZ, unatoč katastrofalno rekordnim rezultatima Vlade, još uvijek nije tražio glasovanje o povjerenju Vladi. Nadam se da će se HDZ kao državotvorna stranka okrenuti izgradnji države i stati nasuprot onih koji državu pokušavaju razgraditi, a ne da će svoje snage trošiti na asimiliranje ili uništavanje državotvorne alternative.

Želim vjerovati da je gospođa Grabar-Kitarović izbor HDZ-a zato što je procijenjeno da ona ima bolje šanse protiv Josipovića no gospodin Steir, akademik Reiner ili netko treći, a ne zbog toga da bi jedan snažni ženski lik potamnio jedinstvenost i prepoznatljivost drugog sjajnog ženskog lika koji se mogao pojaviti na predsjedničkoj pozornici - Željke Markić.

Važnost predsjedničkih izbora

Ipak, da bi se osnažilo naše vjerovanje u dobre namjere vodstva HDZ-a, krajnje je vrijeme da vodstvo HDZ-a počne povlačiti konkretne i odlučne poteze, npr. da ne govori jedan dan kako će provesti lustraciju, a drugi dan kako mu se stavljaju riječi u usta. Istu odlučnost i izjašnjavanje o važnim pitanjima, poput izigravanja definicije braka zakonom o životnom partnerstvu, pobačaju, ćirilici, Hrvatima u susjednim državama koji iako su autohtoni narod nemaju zajamčena prava, a negdje niti priznat status manjine i sl., još uvijek iščekujemo od Kolinde Grabar-Kitarović.

Mislim da je iz svega navedenog jasno koliko su skorašnji predsjednički izbori važni, ma koliko ih se pokušava omalovažiti. Oni koji su vjeruju da HDZ-ova kandidatkinja može postići ono što se od nje očekuje, te oni koji su spremni slijepo vjerovati u iskrene i dobre namjere vodstva HDZ-a trebaju se fokusirati svim snagama na predsjedničke izbore.

Ukoliko pak ne postoji povjerenje u vodstvo HDZ-a, najmudrije bi bilo fokusirati se na referendum, koji ne samo da se omalovažava, nego zbog svoje prevelike važnosti i potpuno ignorira. Ne zaboravimo, referendum ima potencijal učiniti čitavu prijašnju raspravu nebitnom i vratiti vjeru Hrvatima da ne će biti izigrani od svojih predstavnika.

Dr. sc. Hrvoje Kalinić

[1] Žustra rasprava na HRT-u! Tihomir Dujmović o napumpanom Josipovićevom 'rejtingu'
[2] Kako je Holy otkrila da je Josipović politički otac ORaH-a!

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.