Konačno "DAN D" za HRVATSKU!

l. siječnja 1992.

Tijekom večeri i noći banda s Istoka žestoko djelovala na svim frontama. Na udaru osobito Karlovac i zadarsko bliže zaleđe. U ponoć žestoka pucnjava desetak minuta. Također u ponoć prijenos koncerta za mir iz Dubrovnika (crkva franjevaca). Govorili Poljanić, Domljan i Kouchner. Orkestar iz Toulousea i crnačka pjevačica Barbara Handrichs (Telleman, Bach, Mozart) na kraju dječji zbor. Prenosila i francuska TV (antenne 2).

Na misi u 11.30. Nabavili novu posvećenu svijeću (sa hrvatskim grbom). Stara je dogorijela baš jučer. Daj Bože da s novom dođe i novo doba. Oko podneva i poslije zračna uzbuna u dvadesetak gradova. Vance jutros razgovarao s Tuđmanom. Navodno se svi slažu da dođu plave kacige, ali tek kad uslijedi prekid vatre. Uvijek isto. Gradonačelnik Slapničar reče mi da ovih dana putuje u Pescaru i Ankonu s nadbiskupom Jurićem da bi zahvalili na humanitarnoj pomoći.

2. siječnja 1992.

Jutros dovršio "Hrvatska u Koloseumu" i odnio uredniku Frančeskiju. Potužio mi se na Večernjak koji proziva Slobodnu zbog 'napada' na Jagodu Buić (Vjesnik, Danas, R. Zagreb), a oni su kaže, samo prenijeli pismo Mani Gotovac objavljeno u Vjesniku. On drži da je to po nalogu odozgo, budući da je Jagodin muž bankar Genscherov prijatelj...

CRO DAN D

U novogodišnjem Večernjaku dva članka o portugalskom ministru vanjskih poslova Pinheru. Jutros nam stigle s Madeire novine s Carminim 'otvorenim pismom' ("SOS da Croatia Carta aberta a todos os portugueses de boa vontade) objavljenim u Diario de noticias još 29. kolovoza 1991. Također nam javljaju da je krenula prva skupina od 30 portugalskih promatrača, odreda profesionalni vojnici. Hrvatske gradove i dalje razaraju. Danas po prvi put raketirana i okolica Rijeke! U Zadru kritično. Izgleda da nešto nije u redu s organizacijom vojne obrane!? Navodno postignut dogovor o dolasku plavih kaciga. Popodne se u Sarajevu sastali hrvatski ministar obrane Sušak i Agotić sa predstavnicima JA. Sutra je najavljen nekakav sastanak za kostituiranje "treće Jugoslavije" što li!? Radio Beograd javlja da je splitska Jugoplastika proizvela lažne plastične topove koji su postavljeni u Dubrovniku... U Spektru gledao reportažu o braniteljima Fort Imperiala (zaslugu za izgradnju tvrđave greškom pripisuju Napoleonu, umjesto maršalu Marmontu (!)

Neradni su 6. i 7. - pravoslavni Božić! Dani do 15. su presudni. Bojim se da će u međuvremenu banda napraviti još mnogo štete.

3. siječnja

Primjećujem da sve to teže pamtim jučerašnji dan. (Nije ni čudo, valjda početak skleroze uz toliko cigareta to je i očekivano!) Potpuno zamračenje, osim u neboderu iznad bivše depadanse JNA. Cijelog dana napadali Zadar i šibensku okolicu, te dvadesetak drugih gradova. Prekid vatre nastupio manje-više u 18 sati. Do 23 sata slušao "u krupnom planu" uži sastav vlade izlagao i odgovarao na pitanja. Tumače da će plavci doći na krizna područja, da će se jugo-vojska i ostala banda povući te da će se vratiti iseljeni, osim onih koji su okrvarili ruke itd.

4. siječnja

Koliko poremećenih ljudskih sudbina, koliko zla i nevolja, koliko rušenja. Od koga? Od onih što se bratstvom hvališe! Odvratno. Popodne je JA konačno napustila Loru s dva nakrcana broda, ostavili su uglavnom krš. Topovima uništili cijevi itd. Izgleda da smo se konačno oslobodili te prljave jugosoldateske, nadajmo se zauvijek.

5. siječnja

Večernjak danas objavio pretisak ulomka o 'grko-istočnjacima' u Dubrovniku iz Bersine knjige Dubrovačke slike i prilike. Također i poduži intervju s Jagodom Buić koja se sada uvelike opravdava. U 12 sati čuo na radiju da su jutros opet pucali po Srđu i nekom brodu što je teglio preostale spašne jahte put Korčule. Popodne po običaju bili kod Degrijevih (Fête des rois) Među ostalim raspravljali o ravnodušnosti Europe i ostalih spram Hrvatske. Gérard pričao da su mu dvojica francuskih promatrača priznali kako su malo što znali o pravom stanju u nas. Poslije su ipak 'progledali', ali samo iz svog vojničkog kuta gledanja. Navodno nisu imali dnevnice, ostali pak uz besplatan stan i hranu primaju po 220 USD dnevno! Na kraju smo se složili da unatoč velikim stradanjima ipak moramo biti sretni što smo se konačno (barem mi u Splitu) oslobodili nazočnosti jugosoldateske.

6. siječnja (Sv. Tri Kralja)

Tek jutros saznao da je moj zapis "Hrvatska u koloseumu" ipak bio objavljen 3. siječnja, ali u večernjem izdanju SD i to na dubrovačkoj stranici... Kasno navečer nazvao urednik Mitković, tražio podatke o dr. Mirku Buiću (Jagodinom ocu)) namjerava pisati povodom polemike Jagoda – Mani. Informirao ga koliko sam znao.

Neki francuski general na TV veoma pametno govorio o tome kako se rat u Hrvatskoj može zaustaviti vojnom silom i s malo gubitaka. Ipak, preduvjet je priznavanje, a to je ono što je Europa propustila učiniti dosad. Tuđman čestitao pravoslavcima sutrašnji Božić. Milošević međutim, čestitao samo episkopu Pavlu! Na Cetinju zabranjena pripremana javna proslava Badnjaka.

HELIKOPTER

7. siječnja

Šetao Rivom s Palom (Zlatko Palaveršić) opet pričali o splitskim poratnim stradanjima 1944.-45. On se učlanio u Udruženje Hrvatskih političkih zatvorenika, kaže da su im prostorije u hotelu Ambasador. Navodno je Mitterand opet napao Nijemce zašto su nas priznali na svoju ruku. Popodne je avion JNA raketirao dva helikoptera s promatračima nedaleko od Varaždina: Jedan eksplodirao, drugi se uspio spustiti. Zabranjen najnoviji broj ST (a jutros su ga uvelike prodavali po gradu!) jer u nekom razgovoru otkriva vojne tajne... Banda opet sporadično napada Šibenik i druge gradove. Babić-zubar prijeti da će napasti 'plave kacige' ako dođu na područje Krajine. U SD opširan intervju s Radom Šerbedžijom, usput hvali Split i Splićane (sic!) da se Vlasi ne dosjete!

8. siječnja

Već kasno sinoć saznali pojedinosti o obaranju helikoptera. Poginula su 4 Talijana i Francuz. Odjeknulo diljem svijeta. MIG je krenuo iz Bihaća, očito po zadatku.

Generalštab izrazio 'žaljenje' i suspendirao zapovjednika zrakoplovstva genral-pukovnika Jurjevića. Danas popodne o svemu raspravlja talijanski parlament. Bushu pozlilo za vrijeme večere na japanskom dvoru (navodno je prije toga igrao tenis s carem!)

Možda nešto napišem o odlasku 'Ukletog Holandeza' (Van den Broeka) - "otišao, zbogom, reko nije"! Sudbina nam je šest mjeseci ovisila o njegovim diplomatnskim prepucavanjima. Valjalo bi pokrenuti izdavanje Razglednica razrušenih hrvatskih gradova... Ulice pune gardista u prolazu ili na dopustu. Poslije sedamdeset godina konačno smo se oslobilili gedža. Valjalo bi pisati o njihovim 'odozgo' sugeriranim ženidbama s Dalmatinkama kako u kraljevskoj, tako i u socijalističkoj Jugoslaviji...

9. siječnja

Dobio pismo od Rubena (Mo Radice) s prilogom "Otvoreno pismo generalu Kadijeviću" (demisionirao je juče!) objavljeno u Vjesniku 6. I. Jako oštro i ubojito po generala i Miloševića! Popodne u Udinama pokop poginulih Talijana. Općinski protokol javio da je sutra misa zadušnica u 18 sati u Sv. Duje. Još ne znamo što je bilo u Bruxellesu (predsjednici ex republika + Carrington) Beogradski komentatori (osobito Lazanski) pokušavaju izmisliti opravdanja počinjenom zločinu.

12. siječnja

S primirjem kako-tako. Petnaesti se bliži, ali Francuzi i Englezi nas ne misle priznati, čak forsiraju Talijane neka i oni odustanu! U današnjem Večernjaku zanimljivi intervju s Kouchnerom (Korzikancem!) dobro ga je iscijedio mali Boko! Svih osam stranica posvećeno je Dubrovniku.

13. siječnja

Danas je Vatikan službeno priznao Hrvatsku! Francuzi i Englezi još uvijek mute i oklijevaju.

14. siječnja

Sve do kasno večeras nije priopćen rezultat odluke arbitražne komisije. Onda je portugalski ministar vanjskih poslova izjavio da je uvjeren da će sutra sva dvanaestorica priznati Hrvatsku.

15. siječnja "Dan D za Hrvatsku"

Počeli su nas priznavati. U 14 sati gledali prijenos primopredaje akreditiva (u Vili Zagorje) prvog njemačkog ambasadora u Hrvatskoj! Nazvao me ing. Igor Krstulović. Njegova rodbina posjeduje staru hrvatsku zastavu iz 1882. (oni su je prvi izvjesili na Manušu, a u njihovoj kući se čuvala i ona Hrvatskog Napretka) Nazvao sam intendanta HNK Sanadera. Oduševili su se idejom da se ta zastava pojavi večeras na svečanoj akademiji. Nazvala me novinarka Katunarić zbog novog lista za izbjeglice. Traži savjete i razgovor. (Danas je datum Carminog dolaska u Split 1970, a danas je, eto, baš Portugal prvi najavio priznavanje Hrvatske od strane EEZ-a...

Popodne slušao beogradske komentare. Bijesni su ne samo na Njemačku, već i na sve ostale. Uporno tvrde da Jugoslavija još uvijek postoji. Da je Hrvatska "agresor" da je napala "slobodne teritorije srpskih krajina"! Doista bezumno. Prijete balkanskom "bačvom baruta" itd. Talijani nas rastežu zbog pitanja manjina. Šeparović je danas morao hitno u Rim. Slovenski ministar, naprotiv, odgodio je predviđeni odlazak u Italiju. Tako se dogodilo da su nas Englezi priznali prije Francuza! Sramota za Mitteranda. Velika fešta na Pjaci, trajat će puna četiri sata. Preporuča se svima "ne pucati". Snajperisti ubili trojicu naših gardista u predgrađu Karlovca.

U 21 u kazalištu svečana akademija. Na ulazu 'mali od protokola' potužio se da sam im u posljednji trenutak uvalio 'tu zastavu'! (Sjetih se da ga je to sigurno pogodilo kao 'autonomaša' budući da je riječ baš o zastavi pod kojom su se splitski narodnjaci borili protiv nekadašnjih Bajamontijevih 'tolomaša'!) Primjetio sam neke od bivših gradonačelnika i nekadašnjih partijskih glavešina... Gradonačelnik održao kraći govor... napominjući da su nas do početka akademije priznale 23 države. Četvorica gardista unijela su barjak sa izblijedjelom hrvatskom trobojnicom iz 19. stoljeća koju čuva obitelj Krstulović. Publika je bila oduševljena. Pjevao zbor i solisti. Glumci recitirali. Poslije šampanjac u foyeru za sve prisutne... Tako smo dočekali i taj pomalo još uvijek 'nestvaran' dan - da je Hrvatska samostalna i neovisna država, iako joj je četvrtina teritorija j okupirana! Kao i uvijek u velikim i prijelomnim povijesnim trenucima mi toga nismo svijesni. Sve nam se čini običnim, iako su skokovi epohalni!

Frano Baras

Pon, 25-01-2021, 09:28:05

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.