Hrvoje HitrecHrvoje Hitrec - karikatura

Hrvatske kronike

 Sredinom siječnja 2016.

Vrijeme pristojno prohladno s neuljudnim naletima bure, gornjih dvjesto tisuća vratilo se sa skijanja i godina može napokon krenuti. Hrvati se, za razliku od medvjeda, bude oko 15. siječnja, što je i međunarodno priznato. Najednom se prekida hrvatska šutnja, počnu raditi telefoni, SMS-ovi, međumrežna pošta i oralna komunikacija u kavanama gdje se sastaju infomirani bez dobrih informacija i neinformirani koji znaju sve. Na primjer, znaju tko će biti ministar, a tko će biti ministrica, tko podministar i podministrica, tko župnik, a tko ministrant.

Tim Mandatar se vratio s izleta u poznato skijalište gdje nije skijao niti se dao nasanjkati, razgovarao je s vlasnicima hrvatskoga duga na koje je, kažu, ostavio dobar dojam. Na mene je nešto manje dobar dojam ostavila izjava vlasnika duga koja se ne tiče samo financija (premda povezana), a sadrži tihu prijetnju koja se jednostavno ne smije i ne može uputiti suverenoj državi: da, naime, od Hrvatske očekuju distanciranje od Poljske i Mađarske koje postaju zločesta djeca EU. Uvjereni su, dodaju, da Tim Mandatar ne će slijediti te negativce, što je, rekoše, i predvidljivo „s obzirom na njegovo porijeklo“. Koje porijeklo? Kanadsko? Oreškovićevo je porijeklo DistanciranjeOd Hrvatske očekuju distanciranje od Poljske i Mađarske koje postaju zločesta djeca EU. Uvjereni su, dodaju, da Tim Mandatar ne će slijediti te negativce, što je, rekoše, i predvidljivo „s obzirom na njegovo porijeklo“. Koje porijeklo? Kanadsko? Oreškovićevo je porijeklo hrvatsko, što dodatno otežava rješenje zagonetke. S geostrateške strane, citirane poruke na stanovit način znače lagano zabijanje noža u leđa inicijativi Baltik-Crno more-Jadransko more.hrvatsko, što dodatno otežava rješenje zagonetke. S geostrateške strane, citirane poruke na stanovit način znače lagano zabijanje noža u leđa inicijativi Baltik-Crno more-Jadransko more.

S Hrvatskim državnim saborom stvari su kadrovski već puno jasnije, osim oko tajnog odbora koji tradicionalno pripada oporbi, pa bi ga sada trebao voditi Ranko Ostojić kojemu će na stol doći predstavka o praćenju Petrova u radionici Ranka Ostojića, a koju će saborski Ranko Ostojić odbiti s indignacijom. Ranko Ranku non prescribit leges, a dok je srca bit će i Kroacije. Već se uz stare oblikuju i novi saborski klubovi, pa se neposlušni dio manjinaca priključuje Bandiću, a poslušni samo gleda i pokušava se dovinuti kako ostati pri vlasti. Predsjednik HDS-a (Hrvatskoga državnog sabora) sastaje se dotle s kardinalom Bozanićem, a papa Franjo s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve. Za sada je poznato samo da bi papa rado u Moskvu, a malo bi se na putu zaustavio i u Beogradu, što je veliki korak u čemu smeta samo Stepinac, koji bi trebao biti žrtvovan na oltaru prevladavanja davnoga raskola. Šuška se u Hrvatskoj i oko nje o preinaci ugovora dobre naše zemlje katoličke s Vatikanom, malo-malo pa netko potegne to pitanje s lijeva i zdesna, tek toliko da zamuti vodu.

Razmjena studenata KOS-a

Glede Vlade, rekoh, imena se skrivaju kao zmija noge (eto je Josipović došao na svoje), a sve će biti poznato do svršetka tjedna kada će Tim Mandatar svesti pedesetak imena na manje od polovicu i odlučno ih povesti u boj za više-manje normalnu Hrvatsku. A kad on nešto odluči, onda ide do kraja, veli mama Đurđa, pa ima izgleda da potraje do kraja mandata. Domoljubna koalicija i Most ponašaju se koncilijantno, što izluđuje novinare, a pomalo i javnost koja ne može smisliti crvene na ekranima pa zahtijeva da se sve dovrši što brže, a ako ima kakvih prijepora – neka se rješavaju u hodu, kao što smo mi činili početkom devedesetih kada su neki ministri ostajali ministrima tako kratko da su sami sebe sretali na stubama.

Situacija je, doduše, sada naoko drukčija, tada smo imali pred vratima rat, a sada ga, Bogu budi hvala, nemamo, već i zato što se Srbija nije još dobro naoružala niti joj Rusi daju badave što traži, pa otud vika i povika iz Beograda da se Hrvatska pretjerano naoružava tenkovima i raketama većih dometa. Trebala bi valjda pričekati Srbiju. A da se mi ne bismo smjeli naoržavati, može se čuti i u emisijama HTV-a gdje nastupa poznati kadar KOS-a, to jest Lazanski, što je i publici koja ne zna o komu se radi postalo malo čudnim. Vjerojatno se radi o nekom članku ugovora HRT-a i Televizije Srbije o razmjeni studenata KOS-a. U svakom slučaju, otrovne lazanje i nadalje se nude hrvatskoj publici koja plaća, plače i šuti.

U cijelom ovom političkom metežu najbolje se ipak snalazi Kolinda koja je između Pantovčaka, Visoke ulice i Banskih dvora izabrala – Vukovar, te s sastala sa svim s kojima se trebala sastati, osim s onima koji zabunom nisu pozvani, jer su organizatori mislili da Jastreb živi u Jastrebarskom. Za sada na retoričkoj razini, ali s puno optimizma može se naslutiti da bi Vukovar mogao postati ono što je već trebao postati, snažnim mostobranom na Dunavu u svakom smislu riječi, a ne samo u prometno-trgovačko-pretovarnom. A glede ćirilice, Kolinda je elegantno izbjegla decidiranosti i govorila o osjećajima većine, što je uostalom u skladu s Ustavnim zakonom o manjinama.

O hrvatskom teritoriju preko Dunava nije bilo riječi, s tim bi se trebala baviti izvršna vlast, Ministarstvo vanjskih poslova, ali i obrane, budući da nije točno kako Hrvatska na istoku završava Dunavom. A gdje završava na zapadu, posve je zagonetno: već mjesecima nisam bio na Žumberku i čim se slegne bljuzga otići ću vidjeti je li žilet-žica ispred ili iza sv. Gere, i je li u Istri ispred ili iza sv. Odorika. Stanje na rijeci Kupi je alarmantno, stradaju životinje, a mogli bi i ljudi. Da se sada Vladimir Nazor uputi čamcem preko Kupe, nikada ne bi stigao u partizane. Iz istoga je razloga Milanović odustao od odlaska u šumu.

Izbjeglička će kriza biti u prvom planu, posebno kada već sada katastrofalna europska situacija s migrantima HotelIzbjeglička će kriza biti u prvom planu, posebno kada već sada katastrofalna europska situacija s migrantima eruptira zatvaranjem njemačke granice. Koridor povratka migranata nije dogovoren, ali nije ni neproziran kao ni posljedice koje donosi. Migrante koji se nalaze u Austriji, vraća se u Sloveniju, Slovenija ih vraća Hrvatskoj, Hrvatska ih vraća Srbiji. I sve će to nekako, premda manje idilično nego na dolasku, funkcionirati sve do te zadnje navedene etape kada će Srbija zatvoriti granicu i reći da ih ne prima, neka ostanu u Hrvatskoj. Što će tada Hrvatska? Scenarija je nekoliko, ali ni jedan ne zvuči dobro. Svi su vrući. Hot. Hotel Hrvatska.eruptira zatvaranjem njemačke granice. Koridor povratka migranata nije dogovoren, ali nije ni neproziran kao ni posljedice koje donosi. Migrante koji se nalaze u Austriji, vraća se u Sloveniju, Slovenija ih vraća Hrvatskoj, Hrvatska ih vraća Srbiji. I sve će to nekako, premda manje idilično nego na dolasku, funkcionirati sve do te zadnje navedene etape kada će Srbija zatvoriti granicu i reći da ih ne prima, neka ostanu u Hrvatskoj. Što će tada Hrvatska? Scenarija je nekoliko, ali ni jedan ne zvuči dobro. Svi su vrući. Hot. Hotel Hrvatska.

Tako će buduća hrvatska Vlada imati golemih problema, prema kojima se dug od 90 posto BDP-a čini malenim, a vatru će sa strane kuriti oporba, u biti sretna što je izgubila izbore i vlast pa se može poigravati s ozbiljnim stvarima, kao što je uostalom činila i u vrijeme svoje infantilne vladavine. Da se radi o neodgovornim i komičnim crvenim balavcima, svjedoče i ocjene koje su sami sebi dali za četiri godine štetočinjske vlasti – sve sami odlikaši kumrovečke škole koji, međutim, nisu položili državnu maturu. Neko će vrijeme oporba biti zabavljena i sama sa sobom jer se jakobinskoj garnituri koja je Hrvatsku odvela na giljotinu sprema pobuna mangupa u vlastitim redovima koji tvrde da znaju što je socijaldemokracija, a ne znaju.

Napad na ubogog Milanovića

Uz pjesmu „Budi se istok i zapad, budi se sjever i jug...“ sa svih strana polaze u napad na ubogog Milanovića koji je u četiri godine ostario više nego normalan čovjek u deset (vidi usporedne fotografije), a i iscrpljen je mahanjem hrvatskom zastavom u kampanji. S južnih mora kreće Baldasar, sa sjevernih Komadina, sa zapadnih strana omladinac Bernardić i flegmatični Flego, iz Bruxellesa se kotrlja Picula, a bit će toga još. Moglo bi tu doći i do raskola, s toliko Raskoljnikova. Milanović doduše govori da „nema predaje“, što nikoga ne zabrinjava. Da je rekao kako „nema primopredaje“ (državne vlasti) eh, to bi već bio cirkus. Očekuju se promjene i u HNS-u koji se u početku karijere predstavljao kao hrvatskoproljećarska stranka, dotično narodna, a onda se transfomirao u pusićevskočačićevsku građevinsku i nenarodnu pa na kraju samo pusićevsku protunarodnu.

Zašto Međimurje, primjerice, naginje toj strančici, tom posljednjem orjunaškom uporištu, što bi rekao Stanimirović – ja doista ne znam. Ove je godine 450. obljetnica opsade i pada Sigeta, a hrvatski Leonida to jest Nikola Šubić Zrinski stigao je u Siget iz svoga Čakovca. Da je živ, sada bi branio Međimurje od HNS-a, a obranu Sigeta prepustio Gašparu Alapiću. Ali nema više junaka, samo vrdoljaka.

Kada se crveni uskoro počupaju, vjerojatno će jedna od jezivih tema biti i HNS, strančica koju je SDP desetljećima HNSKada se crveni uskoro počupaju, vjerojatno će jedna od jezivih tema biti i HNS, strančica koju je SDP desetljećima vukao na leđima kao teret, strančica koja je oduzimala mjesta nadajućim se es-de-peovcima i oni zbog nje ostajali bez lukrativnih mjesta i važnih ministarstava. Ako u SDP-u i jesu štetočinje, u HNS-u su oberštetočinje pa nije čudo da je njima u zadnje četiri godine prepuštena hrvatska kultura. Ministarstvo kulture nakrcali su anonimnim glodavcima u tolikom broju da su sjedili (i sjede) na podovima ili ležali na policama, a hrvatski umjetnici nisu mogli stići dalje od portira.vukao na leđima kao teret, strančica koja je oduzimala mjesta nadajućim se es-de-peovcima i oni zbog nje ostajali bez lukrativnih mjesta i važnih ministarstava. Ako u SDP-u i jesu štetočinje, u HNS-u su oberštetočinje pa nije čudo da je njima u zadnje četiri godine prepuštena hrvatska kultura. Ministarstvo kulture nakrcali su anonimnim glodavcima u tolikom broju da su sjedili (i sjede) na podovima ili ležali na policama, a hrvatski umjetnici nisu mogli stići dalje od portira.

Svojim su ideološkim partnerima dijelili novac na neviđeno a služili su usput i za pranje novca u posve nekulturnim poslovima, što će sada doći na vidjelo, nadam se. Nigdje nije regionalizam u zapadnobalkanskom to jest jugoslavenskom smislu tako snažno i duboko zaživio kao u Ministarstvu kulture, nigdje ideološka represija nije bila toliko drska, nigdje ignoriranje doista kreativnih i doista hrvatskih autora nije bilo tako bezočno. Pa je sada došlo vrijeme za veliko pospremanje i povratak Ministarstva kulture u ustavno-pravni poredak RH, mirnom ili nemirnom integracijom – svejedno.

Usporedo, treba napraviti reda u mnoštvu ne samo zavoda i agencija nego i udruga kojih ima bezbroj, a veliki broj prima velik novac iz proračuna da bi radio veliku štetu Hrvatskoj. Dobra je zamisao da se taj golem novac prebaci za demografsku obnovu pod sloganom – manje Documenta, više djece.

I na kraju, sve one koji šalju upite gdje se može nabaviti moja knjiga „Hrvatske kronike“ (izbor iz kolumna na portalu HKV-a) slobodan sam obavijestiti da će autor potpisivati primjerke nakon predstavljanja knjige u ponedjeljak 1. veljače u 19 sati, Histrionski dom.

Hrvoje Hitrec

Pon, 25-05-2020, 00:32:32

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.