O hrvatskom dinaru

Nakon proglašenja samostalne i neovisne Republike Hrvatske 26. lipnja 1991. godine, Hrvatska je čim prije morala izraditi novi hrvatski novac, a kako bi pojednostavila i ubrzala postupak, donesena je odluka za hrvatski dinarizdavanje privremenog novca. Pola godine kasnije, 23. prosinca 1991. pustila je nove novčanice hrvatskog dinara u optjecaj. Zamjena novčanica jugoslavenskog dinara i hrvatskog dinara bila je u omjeru 1:1 i građani su po redovnom roku imali 8 dana da razmijene stare novčanice za nove. Hrvatski dinarHrvatski dinar obilježio je period koji je bio od iznimne važnosti u monetarnoj politici i bio je temelj daljnjeg napretka u samostalnosti hrvatske državePrema stranim valutama tečaj hrvatskog dinara koji je 1992. godine odredila Narodna Banka, iznosio je za jednu njemačku marku 55 hrvatskih dinara.

Iako je hrvatski dinar bio novčano sredstvo plaćanja u prijelaznom periodu od svega 3 godine, do 30. svibnja 1994. kada je uvedena hrvatska kuna, i iako su ga nazivali bonom, hrvatski dinar označavao je jednu izuzetno bitnu činjenicu, a to je da je uvođenje hrvatskog dinara označavalo kraj procesa monetarnog osamostaljivanja Republike Hrvatske. S obzirom da je ovaj novac služio kao prijelazno sredstvo za vrijeme monetarnog osamostaljivanja, stvaranju temelja i stabilnosti cijena, te kao priprema za uvođenje hrvatske kune, nacionalne valute, nije ga izdavala Narodna Banka, već Ministarstvo financija te je na novčanicama bio hrvatski dinarpotpis ministra financija, a ne guvernera Hrvatske Narodne Banke.

Kovanice za hrvatski dinar nisu izrađivane, a novčanice su izdane u apoenima od 1, 5, 10, 25, 100, 500, 1000, 2000, 5000, 10000, 50000 i 100000, sve su novčanice bile identične, na licu novčanice bio je tiskan lik Ruđera Boškovića, a na naličju novčanice bila je Zagrebačka Katedrala. Svi detalji o hrvatskom dinaru se mogu vidjeti na numizmatičkom portalu http://www.kunalipa.com

Kako je hrvatski dinar bio tiskan samo za prijelazni period do uvođenja kune, građani su imali rok od 30. svibnja do 31. prosinca 1994. te dodatni rok do 30. lipnja 1995. zamijeniti novčanice hrvatskog dinara u kune. Hrvatski dinar obilježio je period koji je bio od iznimne važnosti u monetarnoj politici i bio je temelj daljnjeg napretka u samostalnosti hrvatske države.

www.kunalipa.com

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.